Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ.... ΣΟΦΟΥΣ

   Όμορφο στην ουσία του. Ρομαντικό στις προσδοκίες του λαού. Εντυπωσιακό στις απόψεις του. Έτσι φάνταζε στα μάτια των καταπιεσμένων λαών το πολίτευμα της δημοκρατίας. Μετά τον Ιούλιο του ΄74 οι περισσότεροι πίστεψαν πως οι μοναρχικές αδικίες πέρασαν στο θλιβερό παρελθόν.
   Μέσα στην εισαγωγή του νέου μοντέλου πολιτειακής διακυβέρνησης, δηλαδή της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εισήχθη, μεταξύ άλλων και η λαμπερή διάκριση των εξουσιών. Ο μέσος πολίτης ανακάλυπτε στην καθημερινότητα τις αρχές και τους ρόλους της εκτελεστικής , της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Ο ίδιος επέλεγε αυτόν που επιθυμούσε να καθορίζει την τύχη του, όμως σε αυτό το πολίτευμα κάτι έλειπε…. Κάτι που τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του θα θεωρούταν υπερβολικά ευφάνταστο και οπισθοδρομικό.
   Μπορεί κάποιος μεγάλος θεωρητικός συνταγματολόγος να υποδείξει ποιος είναι εκείνος ο θεσπισμένος μηχανισμός- ας μου επιτραπεί- έκτακτης ανάγκης που θα απέτρεπε να χρησιμοποιηθεί το ίδιο το πολίτευμα από τον όποιο κυβερνώντα, έτσι ώστε να μπορεί να διαμορφώνει ανεξέλεγκτα τους μηχανισμούς εκλογής του ή και δίωξης των τυχόν εκνόμων ενεργειών του; Μήπως κάτι τέτοιο συνέβαινε και στα κατά καιρούς απολυταρχικά πολιτεύματα;
   Αφού ο Έλληνας μεταπολιτευτικά έζησε την τρομερή εμπειρία να υπάρχει ανεξάρτητη εξουσία που αποκαλείται δικαστική , αλλά να ελέγχεται από- το παρά τω πρωθυπουργώ – Υπουργείο Δικαιοσύνης , ήρθε ειρωνικά στη ζωή του η διάκριση των ανομιών του σε σύγκριση με εκείνων των ηγετών του. «Νόμος περί ευθύνης υπουργών» και βουλευτική ασυλία με δημοκρατικότατο τρόπο έγιναν σώμα του εθνικού δικαίου και όσοι αντέδρασαν και αντιδρούν ακόμα τείνουν να γίνουν γραφικοί.
   Άραγε μας δίδαξε η ιστορία κάποιο βασιλέα που να επέβαλε νόμο που θα αντιμετωπιζόταν εξίσου η συμπεριφορά του με εκείνη των κοινών θνητών; Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου όπου και το (κατά τα λοιπά) δικαιότερο πολίτευμα να αρρωσταίνει από τον ίδιο ιό…. Εκείνον της ατιμωρησίας των αφεντικών του κράτους.
   Η δικαιοσύνη εξαρτώμενη μέσα σε ένα καθαρά πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα, η νομοθετική εξουσία να παίζει ρόλο κομπάρσου με ανιαρές συζητήσεις στη Βουλή όπου αποφασίζεται ό,τι επιλέγει η κυβέρνηση και τέλος η εκτελεστική εξουσία να ακολουθεί ως άλλο κοπάδι τον ποιμένα πρωθυπουργό. Παρατηρείτε το επικίνδυνο του θέματος; Έχει προβλεφθεί διαδικασία παρεμπόδισης του ανωτάτου πολιτικού προσώπου από ρυθμίσεις που θα μετέτρεπαν το πολίτευμα σε απλή απολυταρχία με πέπλο δημοκρατίας;
   Αναρωτώμενος ποια διαδικασία ή μηχανισμός θα έπρεπε να υφίσταται σε τέτοιες καταστάσεις, η φαντασία μου στρέφεται είτε σε κάποιου είδους στρατιωτική παρέμβαση είτε σε κάποιο ανώτατο δικαστικό άρχοντα μη εξαρτώμενο από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Πράγματι, είναι τραγικό να υπάρχει νόμιμη ασυδοσία και όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποτελέσουν έρμαια στις ορέξεις του κάθε φιλόδοξου διεφθαρμένου πολιτικού.
   Θα σας φαινόταν υπερβολικό αν μετά από…. επικίνδυνες δημοσκοπήσεις ο εκλογικός νόμος άλλαζε έτσι ώστε να κυβερνά το κόμμα που συγκεντρώνει τουλάχιστον το 25% του συνόλου των ψηφοφόρων; Βλέπετε, αν και το Σύνταγμα της Ελλάδας αναφέρει πως η ψήφος είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες, δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο με την ανοχή των μεγαλοκομμάτων, καθώς η αποχή είναι τελικά εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η προπαγάνδα είναι εκείνη που παρουσιάζει την αποχή ως επανάσταση ή αντίδραση…. οι έχοντες το συμφέρον απλά την απολαμβάνουν.
   Θα σας τρόμαζε μία νόμιμη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία θα θεσπιζόταν η απαλλαγή οποιαδήποτε πολιτικού από μελλοντική δίωξη για μη επαρκώς δικαιολογημένη κατακόρυφη αύξηση της περιουσίας του κατά τη βουλευτική του θητεία; Είναι λιγότερο υπερβολική η παραγραφή των αδικημάτων που τέλεσε ως υπουργός, μετά την προκήρυξη εκλογών; Νόμιμη δε θεωρείται;
   Θα θέσει κάποιος φραγμό σε όλο αυτό το σκηνικό; Η απάντηση είναι πως όποιος με την παρούσα νομοθεσία θελήσει να πράξει κάτι τέτοιο θα έχει στοιχειοθετήσει το έγκλημα της «εσχάτης προδοσίας»(άρθρο 134 Ποινικού Κώδικα).
   Αν έχει απομείνει λίγη πολιτική αξιοπρέπεια στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, πρέπει άμεσα να ψηφιστεί τρόπος που θα την προστατεύει από μετατροπή της σε εργαλείο ικανοποίησης ορέξεων και επικίνδυνων φιλοδοξιών…. ολίγων!!!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΘΗΣΕΙΣ.... ΤΕΤΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η κάθε χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούται να θέτει στην Επιτροπή (όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έναν Επίτροπο καταγωγής της. Η λέξη ΄΄ θέτει΄΄ που προαναφέρθηκε επιλέχτηκε αντί του ΄΄εκπροσωπηθεί΄΄ για δύο λόγους.
Καταρχήν ο Επίτροπος δεν εκλέγεται με κάποια διαδικασία, αλλά ορίζεται απευθείας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Επιπρόσθετα δεν εκπροσωπεί τη χώρα προέλευσής του, αλλά συμμετέχει με τους υπόλοιπους Επιτρόπους, μεταξύ άλλων και στην έκδοση Οδηγιών, δηλαδή κανόνων δικαίου οι οποίοι μέσα σε καταληκτική ημερομηνία πρέπει να ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο κάθε κράτους-μέλους.
Σήμερα θα ασχοληθούμε, μεταξύ άλλων, με μία πρώην Επίτροπο προερχόμενη από την Ελλάδα, η οποία το Νοέμβριο του 2001 προέβη σε μία «προοδευτική» δήλωση. Η συγκεκριμένη κυρία πρότεινε η Αγγλική γλώσσα να γίνει (μαζί με την Ελληνική) επίσημη γλώσσα του κράτους. Όπως μπορείτε να καταλάβετε αναφερόμαστε σε μία ακόμα «λαμπρή» επιλογή των κατά καιρούς κυβερνήσεων.
Για όσους θυμούνται άρχισε ένας μεγάλος κύκλος αντιπαραθέσεων και ανιαρών συζητήσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα με σοβαρούς και γραφικούς τύπους να αναλίσκονται στο πόσο κακό θα κάνει η υλοποίηση της πρότασης αυτής στα Ελληνόπουλα ή ότι εθνικιστικοί κύκλοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Η καινοτόμος πρόταση δεν έγινε τελικά αποδεκτή, πέρασε ο χρόνος, ξεχάστηκαν τα όσα ειπώθηκαν και εννιά χρόνια αργότερα … να το θαύμα!!!! Το πρόσωπο αυτό δεν είναι απλά βουλευτής της σειράς, αλλά υπουργός και μάλιστα πού…. Όλως τυχαίως στο υπουργείο παιδείας (όχι εθνικής παιδείας)!
Με λίγη φαντασία πώς θα νοιώθατε αν π.χ. κάποιος που πρότεινε στο παρελθόν να επιτρέπονται επίσημα τα αναβολικά, γινόταν υφυπουργός αθλητισμού; Βέβαια, θα πείτε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν έκανε ούτε την στρατιωτική του θητεία και διατέλεσε υπουργός εθνικής άμυνας, επομένως έχουμε γίνει μάρτυρες και άλλων παραπλήσιων… θαυμάτων!!!
Την 30-03-2011 ακούσαμε δια στόματος Άννας Διαμαντοπούλου δηλώσεις για το «νέο λύκειο» και τις επικείμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε καιρούς όπου η γλώσσα μας αρχίζει και εξαφανίζεται στην καθημερινότητα μας και το πλήθος των λέξεών της συρρικνώνεται λόγω αχρησίας πολλών εξ’ αυτών, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει σε επίπεδο εκμάθησης της Γραμματικής και του Συντακτικού (όπως εφαρμόζονταν στην προ δεκαετίας του ’90 εποχή).
Προφανώς η «πνευματική ηγήτορας» της νεολαίας δε θεωρεί ανησυχητική την εξάπλωση των greeklish στη ζωή των νέων (και όχι μόνο) ανθρώπων. Κάπως έτσι συνέχισαν την πορεία τους πριν από δύο δεκαετίες η Γερμανία και όλες οι Σκανδιναβικές χώρες με αποτέλεσμα η συχνότητα χρήσης της εθνικής τους γλώσσας να είναι σχεδόν ίση με την Αγγλική.
Χωρίς να υπάρχει πρόθεση προβολής άλλου ενός εθνικιστικού παραληρήματος που απλά κινδυνολογεί , θα ήταν φρόνιμο να βγείτε από το στενό κομματικό καβούκι και να δώσετε μεγάλη σημασία στη γλωσσολογική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Είναι υπερβολικό το γεγονός ότι οι ανορθόγραφοι αυξάνονται χρόνο με το χρόνο ή ότι οι περισσότεροι δε χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο πέραν των 100 λέξεων στην ομιλία τους;
Βεβαίως και χρειάζεται να γνωρίζουμε ακόμη μία γλώσσα αφενός μεν γιατί έχουμε μπει σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον συνδιαλλαγών και αφετέρου γιατί αποτελεί και ένα «όπλο» εύρεσης εργασίας. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι το γεγονός της εγκατάλειψης της ορθής εκμάθησης της εθνικής μας γλώσσας. Μήπως κάτι τέτοιο βρίσκεται στη σφαίρα των ΄΄συνωμοτικών-ακροδεξιών΄΄ αντιλήψεων; Τέτοια είναι η κατάντια μας πια;
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μία έκκληση σε όσους εκπαιδευτικούς διαβάσουν το παρόν. Μπορείτε κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων να διδάξετε τη στοιχειώδη γραμματική στους μαθητές σας; Δεν ασκείτε επάγγελμα, αλλά σοβαρότατο λειτούργημα και είναι πραγματικά κρίμα να γίνεστε ,έμμεσα, αυτουργοί διάδοσης της άκρατης ξενομανίας…..

ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ!!!!!!!

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΚΡΥΑ… ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ…. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΙΣΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ…..

Η.Π.Α.: Μακριά προς το παρόν από τα δρώμενα. Περιμένω τη συσπείρωση κατά το δυνατό περισσοτέρων χωρών του αραβικού χώρου και ενεργό συμμετοχή τους. Ιράκ και Αφγανιστάν με καθιστούν επικοινωνιακά σε δύσκολη θέση εάν ξεκινήσω πόλεμο παράλληλα και με τρίτη αραβική χώρα. Παιδιά των πετρελαϊκών μου…. Αρχίστε να ετοιμάζεστε για βουτιά σε καλό και τζάμπα πετρέλαιο και αέριο!!! Μην το ξεχάσετε όμως… στις επόμενες εκλογές θέλω στήριξη!
ΡΩΣΙΑ: Με το μυαλό στους Τσετσένους αντάρτες απλά απέχω της ψηφοφορίας του συμβουλίου ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και δεν ασκώ βέτο στην ψήφιση του εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης. Ποιος ξέρει…. Μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να κάνετε «τα στραβά μάτια» και εσείς οι δυτικοί στον Καύκασο. Κατά τα άλλα, όσο δεν πλήττονται τα ενεργειακά μου συμφέροντα και δεν υπάρχει αποκλεισμός μου από τη Μεσόγειο, όλα κυλούν αδιάφορα. Έχουμε να σκεφτούμε και την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική….
ΚΙΝΑ: Αφήστε με να επεκταθώ επιχειρηματικά στην υφήλιο, δώστε μου λιμάνια για εκμετάλλευση και αύξηση του εμπορίου μου, φέρτε στο έδαφός μου πολυεθνικά μαγαζάκια να εισπράττω από τους φόρους, δώστε μου χώρο για δορυφόρο και εγώ απέχω από την ψήφιση του εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης και την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της. Κάτι σαν τη Ρωσία, αλλά με άλλες βλέψεις.
ΓΑΛΛΙΑ: Η ακροδεξιά ανεβαίνει, μετά την πτώση του καθεστώτος της Τυνησίας βγήκαν στη φόρα σκάνδαλα υπουργών μου που «τα έπαιρναν» από Τυνήσιους καθεστωτικούς και καλοπερνούσαν συντροφιά, η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, έρχονται νέα μέτρα για το λαουτζίκο…. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να φανούμε ισχυροί στα μάτια των προβάτων-πολιτών μας και για να οικονομήσουμε με το μαύρο χρυσό της Μεσογείου. Έτσι θα φαντάζουμε ως υπερδύναμη!!!
ΑΓΓΛΙΑ: Ό,τι πουν οι Η.Π.Α.!!!! Εμείς κλασικά ακολουθούμε. Πετάει ο γάιδαρος; Βρε, πετάει σου λέω….
ΔΑΝΙΑ-ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Μέσα και εμείς παιδιά!!!!! Έτσι και αλλιώς θα προτιμήσετε δικές μας εταιρείες για την εξόρυξη κάποιων κοιτασμάτων. Απλά μην το διαρρεύσετε όπως στην περίπτωση της Ελλάδας που κάποιοι λένε ότι κάναμε έρευνες και στο Αιγαίο.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Οι φίλοι μας στη Λιβύη κινδυνεύουν! Πρέπει να δείξουμε για ακόμη μια φορά στην ιστορία το καλό μας πρόσωπο. Αφήστε μας το ναυτικό έλεγχο βορειοανατολικά της Λιβύης, μήπως ξεφύγει από εκεί ο Καντάφι. Παρεμπιπτόντως, στη γεωγραφική αυτή θέση κάτω από μία βραχονησίδα… Γαύδος (μου φαίνεται), μπορεί να φέρουμε και κανένα πλοίο αλά National Geographic, έτσι… για οικολογική έρευνα! Λες η Γαύδος να είναι και αυτή επέκταση του Τούρκικου εδάφους σαν το Καστελλόριζο;
ΕΛΛΑΔΑ: Παιδιά, κάτι θα κάνω και εγώ. Να, πάρτε βάσεις στη Σούδα και στην Ανδραβίδα. Έχω και μία φρεγάτα, πάρτε την για να κάνετε ναυτικό αποκλεισμό. Σας παρακαλώ όμως, εγκρίνετε τις δόσεις του δανείου…. Αφού ξέρετε…. Θα ξεχάσω ότι έχω και εγώ ΑΟΖ για εκμετάλλευση! Κατά τύχη πάντως αλλάξαμε και θέμα συζήτησης στα «αυστηρά» media που με ρήμαξαν στην κριτική για την οικονομική μου πολιτική(λέμε τώρα). Κάντε και αλλού πόλεμο, αρχίζει και μ’ αρέσει!!!!
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΛΙΒΥΗΣ (καθεστωτικός και μη): Θα αλλάξει κάτι αν φύγει ο Καντάφι; Δηλαδή, θα βγαίνει η κυβέρνηση που θέλω εγώ, ακόμα και αν δε βολεύει τους απελευθερωτές συμμάχους; Μήπως μετά θα μου φύγει η όρεξη να γίνω μετανάστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα ζούμε ήρεμα και με δουλειά;

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

7/4/2011 και οι δημοσιογράφοι απεργούν για 96 ώρες. Πράγματι σπάνια, ίσως ανεπανάληπτη στιγμή…. Αλλά τα σενάρια είναι σενάρια. Ο πλέον τεράστιος πανικός εγένετο από την απεργία των καθημερινών μας «συνοδοιπόρων», ίσως και συγγενών, καθώς η διαδρομή μας εμπεριέχει περισσότερο τα πρόσωπά τους παρά εκείνα των γονιών ή φίλων μας.
Δείτε το σαν ένα στοιχειώδες τεστ του εαυτού σας. Έστω στιγμιαία με την είδηση του προσωρινού κλεισίματος των τηλεπαραθύρων σκεφτόμαστε με τι να ασχοληθούμε τα επίμαχα βράδια. Από κλασική ευκαιρία για να ζήσουμε ακούσια μια ζωή χωρίς συστηματική προβολή πόνου, πανικού και ελεγχομένων νέων, μετατράπηκε υπό καθεστώς λαϊκισμού στο ΄΄ τι να κάνουμε για να περάσει η ώρα; ΄΄ Αυτό βέβαια, επέχει θέση εθισμού και αποκτά πιο δυσάρεστες διαστάσεις όταν καταλήγει σε ένα ανούσιο και σπασμωδικό ζάπινγκ.
Στα blogs τα πράγματα χειροτέρεψαν λαμβάνοντας επιδημιολογική σημασία…. Μια αμηχανία και ανασφάλεια για το μέλλον του τόπου ένεκα της πρωτοφανούς απεργίας. Κάτι ετοιμάζει η κυβέρνηση και γι’αυτό έντεχνα οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν την απεργία, θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και δεν πρέπει να το μάθουμε, θα νομιμοποιηθούν τα ΄΄φρουτάκια΄΄ και θέλουν να μας το κρύψουν κλπ…..
Εννοείται πως είναι φελλός όποιος δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με τους μεγάλους τηλεοπτικούς διαύλους για την παροχή συγκεκριμένων και φιλτραρισμένων ειδήσεων. Σίγουρα η έννοια της συνομωσιολογίας είναι αλληλένδετη με την εποχή μας. Τίποτα δε γίνεται τυχαία, ειδικά σε θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής. Αλλά με την εξάρτηση από τη δημοσιογραφία βγάζουμε εμετικά κόμπλεξ μας.
Χρειάζεται να μην υπάρχει ενημέρωση έτσι ώστε να μη μάθουμε για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους; Τη Δευτέρα κανένας σοβαροσταθμός δε θα αναφέρει το θέμα; Αντιθέτως την Παρασκευή θα το ανακοίνωναν και θα μετατρεπόταν η κοινωνική γαλήνη σε εξεγερμένες πόλεις- κολαστήρια;
Τελικά ο τρόμος το 2011 έχει γίνει κομμάτι του εαυτού και των συνηθειών μας. Φανταζόμαστε, ακόμα και όταν αναφερόμαστε εναντίον των δημοσιογράφων, πως η όποια απεργία διαρκείας τους εξυπηρετεί το όποιο σύστημα, ειδάλλως θα είχαμε ακέραιη γνώση των δρωμένων. Η προπαγάνδα των ΜΜΕ είναι ανελέητη και δε χρειάζεται η πλήρης αποχή των νευραλγικών σημείων τους για να μη μάθουμε αυτά που δεν πρέπει.
Περισσότερο αρμονικό και ρεαλιστικό θα ήταν να έχουν πέσει σε «κατάθλιψη» άτομα μοναχικά ή τρίτης ηλικίας που η μοναδική-ίσως- διέξοδος τους προς τον κόσμο είναι οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι της τέταρτης εξουσίας. Οι υπόλοιποι, όσο άσχημο και αν ακούγεται, μάλλον σας αρέσει να συζείτε με όσους κατά βάθος απεχθάνεστε.
Παρακολουθείστε το κατά δυνατόν αξιόπιστα blogs και αποτοξινωθείτε από την άθλια εμμονή της παροχής χαμηλού επιπέδου λυμάτων ενημέρωσης. Πιθανότατα, χάθηκε η αφορμή της καθημερινής μας εκτόνωσης……
Κλείνοντας ας τεθεί μία «παρανοϊκή» πρόταση: Εκμεταλλευθείτε τόσο πολύ τις ώρες αυτές, έτσι ώστε να κλείσετε δια παντός τους τηλεοπτικούς σας δέκτες τις ώρες εμφάνισης των τηλεοπτικών πάνελ. Ίσως με αυτό τον τρόπο πιεσθούν να αλλάξουν ρότα σχετικά με το μέγεθος λογοκρισίας. Αν πάλι το τελευταίο θεωρείται ουτοπικό, μειώστε με τον τρόπο αυτό την εισροή άγχους….. δε χρειάζεστε, μεταξύ άλλων και άγνωστης ποιότητας άτομα να πιέζουν την ήδη βεβαρυμένη σκέψη σας με κινδυνολογίες.