Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η νομική θωράκιση του κράτους στην οικονομική παρακμή...... κάτι μας θυμίζει...

    Πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την πτώση του τότε «υπαρκτού σοσιαλισμού» και τον οικονομικό και κοινωνικό ξεπεσμό των χωρών που απάρτιζαν το λεγόμενο ΄΄ ανατολικό μπλοκ’’ ; Για τους ελαφρώς γηραιότερους θα φαντάζουν σαν χθεσινές οι εικόνες εξαθλίωσης και απόγνωσης των ατόμων που ζούσαν υπό τη σκέπη της ισχυρότατης ΕΣΣΔ, ενώ όσοι σήμερα κυμαίνεστε στην ηλικία των 20 ίσως να ακούσατε για την κατάντια των χωρών που σήμερα με τόσο μεγάλο πόθο επιθυμούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας…..(αρκετές ήδη εισήλθαν).
    Θυμάστε ή γνωρίζετε τι επέφερε η οικονομική κατάρρευση των κρατών αυτών; Τι άνθισε τα πρώτα χρόνια της γέννησης του καπιταλιστικού συστήματος ή της καθοδηγούμενης νεοεισελθείσας δημοκρατίας; Αυτό είναι το καταλληλότερο σημείο για να παραλληλίσουμε βίους αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα. Ακραίο; Η λογική του συγκρητισμού είναι απλή και όταν δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, μάλλον οδηγεί σε θλιβερούς ρεαλιστικούς απολογισμούς.
    Εν αρχή η τεραστίων διαστάσεων αύξηση της εγκληματικότητας με συγκεκριμένες μορφές. Μία από αυτές είναι η αύξηση της πορνείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μαστροπείες, σωματεμπορίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβιασμούς). Ποιος λησμονεί τι ακριβώς σκεφτόταν όταν άκουγε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 για θέματα σχετικά με Ουκρανίδες, Μολδαβές, Ρουμάνες κλπ; Η προκατάληψη των κοινωνιών του πολιτισμένου δυτικού κόσμου συνδύαζε την καταγωγή των γυναικών αυτών με την σεξουαλική εκμετάλλευση και την ανηθικότητα των ιδίων θυμάτων ενός σάπιου πολιτικού μοντέλου. Το είχαν στο αίμα τους; Αυτή ήταν η παιδεία τους; Η πείνα και η ανάγκη οδήγησε 15χρονα και 20χρονα κορίτσια στην παρακμή και μάλιστα σε ξένα γι’αυτά μέρη. Εδώ πέρασε απαρατήρητος ο νόμος 3904/2010 και ειδικά το άρθρο 31 που τιτλοφορείται ως «εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» , ο οποίος μετέτρεψε την πορνεία σε πταισματική παράβαση. Γιατί τώρα που η οικονομική κατάσταση των πολιτών δυσχεραίνεται, ευνοείται η διάδοση της πορνείας; Σε τι εξυπηρετεί η διάταξη αυτή στην παρούσα συγκυρία;
    Ξεχάσατε τη μαζική παραγωγή και εισαγωγή από τις ανατολικού μπλοκ χώρες μεγαλοποσοτήτων ναρκωτικών; Η λέξη ‘’βαρόνος’’ έγινε γνώριμη και στη δική μας γειτονιά. Ως σοβαρό κοινωνικό κράτος στη λαίλαπα των ναρκωτικών τι απάντηση ετοιμάζουμε; Πριν από λίγα χρόνια κανένας λογικός άνθρωπος δε θα περίμενε το επικείμενο σχετικό νομοσχέδιο που καθιερώνει την κατοχή ναρκωτικών ουσιών ως πταισματική παράβαση. Με απλά λόγια ένας έμπορος θα «σπάει» τη μεγάλη ποσότητα σε πολλές μικρότερες και θα τις διοχετεύει στην κοινωνία, χωρίς το φόβο της σύλληψης, καθώς σε περίπτωση εντοπισμού του μικροέμπορου εντολοδόχου(κοινώς βαποράκι), αυτός θα το δικαιολογούσε για ιδία χρήση…… Σε συνδυασμό με το ήδη αποτυχημένο ολλανδικό μοντέλο που δεν κατάφερε τη μείωση της χρήσης των ουσιών αυτών, μαντέψτε τη μελλοντική σχέση κοινωνίας-ναρκωτικών!!!
    Οι διαρρήξεις και οι ληστείες είχαν γίνει καθημερινότητα βορειοανατολικά μας και εισερχόμενοι οι δράστες στη χώρα μας άφησαν και αφήνουν εποχή με τα κατορθώματά τους. Σας διαφεύγει ότι οι Ρουμάνοι και οι Γεωργιανοί είναι ΄΄δάσκαλοι΄΄ στις κλοπές οικιών ή ότι οι τελευταίες περιπτώσεις εγκληματιών που αναστάτωσαν το πανελλήνιο με τον τρόπο διάπραξης ληστειών μετά βιασμών προέρχονται από τα μέρη αυτά; Καθόλου ρατσιστικό ή επιδεικτικό αυτό που αναφέρεται. Η ωμή πραγματικότητα μας δείχνει ότι από οικονομικά εξαθλιωμένα κράτη προέρχονται όλα αυτά τα άτομα. Η Ελλάδα ως σοβαρό κράτος βρήκε (παραδόξως και πάλι εντός της κρίσης) τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις κλοπές…..με τον περίφημο Νόμο 3811/09 (γνωστός και ως Νόμος Καστανίδη), όπου για να προφυλακιστεί κάποιος για κακούργημα που τιμωρείται μέχρι 10 έτη κάθειρξη, θα πρέπει να προκύπτει από το ποινικό του μητρώο ότι έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για δύο άλλες ομοειδής ποινές!!! Με λίγα λόγια, μπροστά στο εγχείρημα αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ας ανθίσουν οι κλοπές…… Υπόψη ότι οι νόμοι αναφέρονται μόνο για εκείνους που αντικρίζουν με δυσπιστία το παρόν…..
    Ας τελειώσουμε με τις επιχειρηματικές δομές της χώρας. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 πολλοί Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τα φθηνά εργατικά χέρια των ανατολικών χωρών της Ευρώπης, έκλειναν εργοστάσια και βιοτεχνίες και τα άνοιγαν εκτός συνόρων. Μάλλον ήρθε η ώρα να κλείσουν εργοστάσια της Ολλανδίας και της Γερμανίας και να ανοίξουν στα μέρη μας, καθώς με 580€ μεικτά(προς το παρόν), είμαστε η πλέον βολική, υποανάπτυκτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών….. Δε θα ήταν παράξενο να γυρίζαμε και στην εποχή όπου ευκατάστατοι αλλοδαποί ή Έλληνες της διασποράς αγόραζαν τεράστιες ποσότητες γης και τις καλλιεργούσαν ντόπιοι πληθυσμοί με φθηνό μεροκάματο. Ούτως ή άλλως κανένας νέος δεν έχει πιθανότητα να πετύχει στον αγροτικό τομέα, με μικρή καλλιεργήσιμη έκταση και με τις ισχύουσες τιμές πώλησης των προϊόντων. Μάλλον η έννοια του ξεπερασμένου «τσιφλικιού» θα μας απασχολήσει τα ερχόμενα χρόνια.
    Αυτά ως διαπίστωση και μάλλον οφθαλμοφανέστατη «προφητεία»….. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομική παρακμή της χώρας, συνοδεύεται και από νομική-θεσμική παρακμή που μειώνει και το κοινωνικό επίπεδο, γεννώντας την αίσθηση της ντροπής στον εγωισμό του λαού καθώς και στην εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου